Truffel­liefhebbers slaan hun slag

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Winterse truffelmarkten in 12 plaatsen

Liefhebbers van de beroemde zwarte truffel uit Dordogne konden hun hart weer ophalen. Met de truffelmarkt op 26 november 2018 in Sainte-Alvère opende namelijk het nieuwe truffelseizoen. ‘Le Marché aux Truffes’ in het slaperige dorpje tussen Le Bugue en Périgueux was die dag het culinaire middelpunt van de Périgord.

Let wel: alleen díe maandag, want daarna kon je voor verse truffel tot maart ook terecht op de 11 andere winterse truffelmarkten in de streek, en wel in Bergerac, Brantôme, Excideuil, Périgueux, Ribérac, Saint-Astier, Saint-Geniès, Sarlat, Sorges, Terrasson en Thiviers.

> Direct naar het overzicht van truffelmarkten

Marché aux Truffes in Sainte-Alvère.
De marchés aux truffes in Dordogne trekken truffelliefhebbers uit alle windstreken.

‘Lokroep van de zwarte diamant’

Het truffelseizoen duurt globaal van december tot en met eind februari/begin maart. In die maanden heerst er in Dordogne een ware truffelkoorts die liefhebbers uit alle windstreken van Frankrijk en ver daarbuiten naar de streek lokt. Voor de beste koopjes op de markt moet je wel vroeg uit de veren. Je hebt dan nog de beste exemplaren voor het uitkiezen. Sommigen hebben er graag een nachtje slapen in de auto voor over om maar als eerste aan de koning onder zwammen te mogen ruiken.

Elke truffel wordt officieel gekeurd

Vóór de opening van de markten werd elke truffel door een kwaliteitscommissaris zorgvuldig gecontroleerd op uiterlijk en ‘neus’. Op basis van diens oordeel kreeg de truffel een kwaliteitsklasse toegekend. Hoe hoger de kwaliteitsklasse, hoe hoger de prijs. Onder de verkopers bevonden zich niet zelden gespecialiseerde truffelboeren die zich volledig toeleggen op het ‘kweken’ van deze delicatessen. Vaste marktbezoekers waren vooral restaurateurs en fervente liefhebbers bij wie het aanzicht van de mandjes met donkere knollen en het opsnuiven van de indringende aardse aroma’s het water in de mond doen lopen.

Neem een welgevulde portemonnee mee

Koopjes overigens bestaan niet in truffelland. Het zijn zeldzame producten en het aanbod op de markten is dan ook zeer gering. Meer dan enkele tientallen kilo’s worden er op een marktdag niet verhandeld. Neem naar de truffelmarkt altijd een welgevulde portemonnee mee, want voor minder dan, zeg, een halve euro per gram verwisselt een modale truffel niet van eigenaar. Een volwassen exemplaar kost al snel honderden euro’s. De verkopers verliezen hun kostbare waar dan ook geen moment uit het oog.

Altijd spannend, zo’n keuring.
… wordt ‘t categorie 1, 2 of 3…?

Sainte-Alvère: elke maandag t/m 25 februari

Maandag 26 november gingen om 10 uur gaan de deuren van de markthal aan de Place du Marché aux Truffes in Sainte-Alvère open. En dat gold ook voor alle maandagen daarna tot en met 25 februari. Let op: maandag 24 december was er geen markt in verband met Kerst. Ter compensatie kon je wel terecht op de donderdagen 20 en 27 december. Ook op Oudejaarsdag was de markt gewoon open.

Belvilla groot

Andere truffelmarkten in Dordogne

Officiële truffelmarkten in de Dordogne kon je, zoals elk jaar, ook bezoeken in Bergerac, Brantôme, Excideuil, Périgueux, Ribérac, Saint-Astier, Saint-Geniès, Sarlat, Sorges, Terrasson en Thiviers (zie overzicht hieronder).

Meer over de zwarte truffels van Dordogne en de Marché aux Truffes in Sainte-Alvère: www.truffe-perigord-noir.com.

Bergerac

Begin december tot eind februari. Elke zaterdagochtend. Locatie: Rue Belzunce.