Puyguilhem… okay… maar waar is het château?

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Voor het kasteel: naar Villars, voor Puyguilhem: naar Puyguilhem

Bij de naam ‘Puyguilhem’ denk je wellicht aan het gelijknamige beroemde renaissance-château in Dordogne. Maar als je je navigatie voor een kasteelbezoek naar Puyguilhem laat verwijzen, zul je lang en vergeefs naar het prachtige kasteel zoeken.

Je strandt dan namelijk in een piepkleine bastide genaamd Puyguilhem tussen Eymet en Sainte-Foy-la-Grande in het uiterste zuidwesten van de Périgord Pourpre. Voor het ‘echte’ kasteel Puyguilhem had je koers moeten zetten naar Villars bij Brantôme in de Périgord Vert, zo’n 100 kilometer noordelijker.

Een toevallige kennismaking

Zo, je bent dus gewaarschuwd. Niet dat wij zelf die vergeefse reis hebben gemaakt. Bij ons berust de kennismaking met het dorpje Puyguilhem op louter toeval. We komen het gehucht ‘per ongeluk’ tegen tijdens een toer door de wijnstreek onder Bergerac in het uiterste zuidwesten van Dordogne. 

Op de terugweg via de D18 vanuit Eymet, de Britse enclave langs de Dropt, zien we een verhoging opdoemen in het glooiende agrarische landschap, die Puyguilhem blijkt te heten. Opgewonden rijden we er naartoe: ‘Óp naar het kasteel, want die zilvergrijze torens willen we wel eens in het echt zien!’…

Het ‘echte’ Château de Puyguilhem bij Villars nabij Brantôme (foto: Iwan van Rienen) …
… en het ‘echte’ dorpje Puyguilhem onder Bergerac.

Van een koude kermis

Maar deze zonovergoten zomerdag kent een koude kermis. Het beroemde kasteel uit de 16de eeuw staat hier helemaal niet. Zeker, ook dit Puyguilhem heeft een kasteel, en een behoorlijke ook, maar het is privébezit en niet te bezoeken. Desondanks is de bastide een bezoek waard, al vind je er geen horecagelegenheden of ander vertier.

En dat heeft alles met historie te maken. Naast genoemd kasteel kent de commune van Thénac wat huizen, een eigen mairie, maar vooral een imposante kerk. Deze église Saint-Jean-Baptiste de Puyguilhem ligt bovenop de heuvel en biedt van daaraf prachtige uitzichten over de wijngaarden, die vooral Bergerac-wijnen voortbengen.. Gelukkig zijn er her en der zitjes voor bezoekers, want dergelijke panorama’s laten zich het best in alle rust bekijken.

Prachtig uitzicht over de wijngaarden van Bergerac.
Ook hier een kasteel, maar dat krijgen we niet te zien.

Voor de eerste keer poederartillerie

Eenmaal thuis toch nog even onderzoek gedaan naar dit pareltje in de Périgord. De heuvel werd in 1265 bebouwd door Jean de Grailly, in opdracht van Hendrik III van Engeland. Nieuws was er verder in 1338, toen bij de belegering door Pierre de la Paine in deze regio voor de eerste keer poederartillerie werd gebruikt.

In de 17de eeuw ging het eigendomsrecht over naar de hertog van Lauzun die ‘Peguilhin’ heette. Of die naam ook iets heeft te maken met het Château van Puyguilhem, verderop in het noorden, weten we niet. Ook dat gaan we uitzoeken.

Gelukkig is het grote ‘misverstand’ alvast ontrafeld. Want je weet nu: voor het château naar Villars. En voor Puyguilhem: naar Puyguilhem…

Tekst en foto’s: John de Graaff, Dordogne Magazine

Belvilla groot