Repetto, beroemde schoenen uit Dordogne

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Brigitte Bardot maakte het schoenenmerk Repetto wereldberoemd.

Fabriek bij Excideuil maakt 500.000 paar ballerina’s per jaar

Brigitte Bardot maakte het merk wereldberoemd, later trokken ook Maurice Béjart en Serge Gainsbourg graag Repetto’s aan hun voeten. Deze bekende spitzen en klassieke dansschoenen komen al een halve eeuw uit het kleine Saint-Médard-d’Excideuil, op de grens van de Périgord Vert en Blanc.

In de fabriek aan Le Martinet wordt hoge kwaliteit gecombineerd met grote aantallen: inmiddels worden er jaarlijks 500.000 paar ballerina’s gemaakt. De factory store bij de fabriek is een populair reisdoel van trouwe Repetto-fans.

Kleine werkplaats naast de Opéra

Het merk ontstaat kort na de Tweede Wereldoorlog in Parijs. Rose Repetto wordt in 1947 door haar zoon, danser/choreograaf Roland Petit, gevraagd nieuwe balletschoenen voor hem te ontwerpen. In een kleine werkplaats naast de nationale Opéra in de Franse hoofdstad legt de geboren Italiaanse dat jaar de basis van wat nu een wereldmerk is.

De in 1967 door brand verwoeste winkel-werkplaats bij de Opéra in Parijs.
Serge Gainsbourg was een enthousiaste Repetto-‘ambassadeur’.

Enorme boost dankzij Brigitte Bardot

Nauwelijks 10 jaar na de start krijgt Repetto een enorme boost dankzij Brigitte Bardot. De jonge actrice vraagt oprichtster Rose comfortabele rode ballerina’s voor haar te ontwerpen. Ze zal deze Cendrillons dragen in Et dieu créa la femme, uitgebracht in 1956. Het is deze film van Roger Vadim, die de jonge Française tot een sekssymbool maakt.

In de jaren ’70 krijgt het merk in de persoon van Serge Gainsbourg een heuse ambassadeur. De zanger/componist/acteur is vooral onder de indruk van het model Zizi, dat Rose Repetto heeft gemaakt voor balletdanseres Zizi Jeanmaire.

Verhuizing naar Dordogne na brand

In 1959 opent Repetto aan de Rue de la Paix in Parijs de eerste boetiek. In 1964 wordt het logo van Leonor Fini gepresenteerd, dat inmiddels tot de klassiekers is gaan behoren. Een felle brand in het atelier en de boetiek zorgt in 1967 voor opschudding. Een nieuwe plek wordt gevonden in Saint-Médard-d’Excideuil, waar een familielid van een medewerker over een mooie ruimte beschikt om de productie voort te zetten.

Tientallen jaren daarna wordt vooral gestaag gewerkt aan het uitbouwen van het merk. In 2011 wordt het bedrijf in Saint-Médard d’Excideuil vergroot met 3000 m2. Die uitbreiding is nodig om aan de toenemende vraag naar balletschoenen te kunnen voldoen, vooral uit Japan en Korea.

Jaarlijks verlaten 500.000 paar schoenen de fabriek in Saint-Médard-d’Excideuil.
Het maken van Repetto’s is nog grotendeels handwerk.
Belvilla groot

Bezoek aan de fabriekswinkel

In de factory store aan Le Martinet in Saint-Médard-d’Excideuil kunnen bezoekers zich vergapen aan de producten van Repetto. De boutique is open van maandag tot zaterdag van 10 tot 18 uur.

Meer informatie: www.repetto.fr

Repetto

Le Martinet
24160 SAINT-MÉDARD-d’EXCIDEUIL
Tel: +33 5 53 55 37 37
www.repetto.fr