Markten: traditionele trefpunten in de Périgord

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Markten en de Dordogne zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds mensenheugenis bieden handelaren in de Périgord hun waar aan op pleinen in het hart van de stad of in het centrum van het dorp; eerst uitsluitend voor de lokale bevolking, inmiddels ook voor de miljoenen toeristen die de streek jaarlijks bezoeken. 

Elke dag van de week, het hele jaar door

Traditionele markten zijn er in het departement het hele jaar door, op elke dag van de week. In grotere plaatsen of gemeenten met een regionale functie, zoals Périgueux, Sarlat, Bergerac, Brantôme, Neuvic en Beaumont-de-Périgord, worden de kramen zelfs meerdere keren per week opgezet. De hoofdstad Périgueux spant de kroon: hier is het elke dag feest, al is er alleen op woensdag en zaterdag sprake van een grand marché.

Marché voor ‘software’, foire voor ‘hardware’

Een markt wordt in Frankrijk overigens niet altijd aangeduid met marché, ook het woord foire wordt geregeld gebruikt. De uitleg is betrekkelijk simpel: op een marché koop je voornamelijk ‘software’, zoals voedingsmiddelen, groente en fruit; op een foire vooral ‘hardware’, zoals lederwaren, gereedschappen en cd’s. 

De drukbezochte zaterdagmarkt in het centrum van Périgueux. Op de achtergrond de Cathédrale Saint-Front (foto John de Graaff, Dordogne Magazine).
Dordogne Perigord: vrijdagmarkt in Ribérac.
De drukbezochte zaterdagmarkt in het centrum van Périgueux. Op de achtergrond de Cathédrale Saint-Front (foto John de Graaff, Dordogne Magazine).

Producent en consument ontmoeten elkaar

Op menige markt in de Dordogne treffen producenten en consumenten elkaar. Handelaren bieden aan wat er in die periode in hun tuin voorhanden is: noten, aardbeien, tomaten, groente en fruit en ander lekkers. Vers en kwalitatief hoogstaand zijn steeds de sleutelwoorden van deze evenementen vol streekproducten.

Bio-markt, marché nocturne,  brocante…

Naast deze traditionele trefpunten kent de Dordogne door het jaar heen ook nog veel andere vormen van markten. De opkomst van biologisch geteelde producten is bijvoorbeeld terug te vinden in het ontstaan van heuse bio-markten.

In de zomermaanden organiseren veel gemeenten marchés nocturnes, sfeervolle avondlijke evenementen met eten, drinken en muziek, onder meer gericht op toeristen. Een bijzondere marktvorm is nog de brocante, de rommel- annex antiekmarkt die eveneens in de vakantieperiode in veel gemeenten wordt georganiseerd.

Alle reguliere markten in de Dordogne vind je overzichtelijk op een rij in het artikel ‘Is er nog ergens markt vandaag? ‘  

Belvilla groot