Lascaux 4 wordt ‘s werelds modernste grot

<![CDATA[]]>
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Lascaux 4 vanuit de lucht. Een artist impression.
Lascaux 4 vanuit de lucht. Een artist impression.

Spectaculair belevingscentrum en museum opent in 2016

Najaar 2016 opent Lascaux 4 zijn deuren voor bezoekers van de Dordogne. In het spectaculaire Centre International d’Art Pariétal de Montignac, vlakbij de originele prehistorische grot, wandelen bezoekers straks ondergronds door een getrouwe replica van de wereldberoemde Lascaux-grot met de fameuze rotstekeningen.

De ‘Lascaux 4 Experience’ dompelt zijn gasten met behulp van de modernste virtual reality-technieken in de prehistorie van 15.000 tot 20.000 jaar geleden. 

> Klik hier voor openingstijden, toegangsprijzen en overige bezoekinformatie

Lascaux 1: de originele grot

De originele Lascaux-grot bij Montignac werd in 1940 bij toeval ontdekt door vier spelende tieners. Hun vondst in de Vallei van de Vézère is nog altijd uniek. Vanwege haar rijkdom aan schilderingen uit de prehistorie wordt Lascaux ook wel de de ‘Sixtijnse Kapel van de Paleolithische Kunst’ genoemd . Deskundigen denken dat de oudste tekeningen van bizons, herten, neushoorns, runderen, paarden, rendieren en stieren zijn gemaakt rond 15.000 v. Chr., de jongste schilderingen worden gedateerd op 10.000 voor Christus. De prehistorische grot staat sinds 1979 op de Unesco-lijst van werelderfgoed.

Lascaux 2: replica-grot voor bezoekers

Lascaux 1 werd in 1963 voor publiek gesloten. De enorme toeloop van bezoekers bevorderde de aanwas van schimmels en groene algen, die de tekeningen ernstig aantastten. In 1983 werd vlak naast het origineel een replica van (een gedeelte van) de grot geopend: Lascaux 2. De bezoekersgrot trekt jaarlijks zo’n 250.000 bezoekers.

Lascaux 3: rondreizende expo

In 2012 werd in Bordeaux Lascaux 3 gelanceerd. Deze rondreizende tentoonstelling van kopieën van de beroemde grotschilderingen heeft inmiddels Chicago, Houston en Montreal aangedaan. Tot 13 april 2015 is de expositie te zien in Musée de Cinquantenaire in Brussel. Daarna volgen Parijs (Parc des Expositions, Porte de Versailles, van 13 mei tot 30 augustus) en Genève ( Palexpo, Parc des Expositions, van 8 oktober tot 30 januari 2016). Seoel (Zuid-Korea) en Tokio (Japan) en Fukuoka (Japan) volgen in 2016 en 2017.

De originele rotsschilderingen van Lascaux 1 worden nauwkeurig gekopieerd.
Zicht op de bouw van Lascaux 4.
De rondreizende expositie ‘Lascaux 3’ was t/m 12 april 2015 te zien in Brussel.

Lascaux 4: museum annex bezoekerscentrum

En nu wordt dus hard gewerkt aan Lascaux 4. Het spectaculaire ondergrondse museum annex belevingscentrum is ontworpen door het Noors/Amerikaanse architectenbureau Snøhetta. De bouwkosten worden geraamd op 57 miljoen euro. Het geld komt uit Europese en Franse fondsen, onder meer van de regio Aquitaine en het departement Dordogne, die het centrum zien als een welkome nieuweling om nog meer toeristen uit binnen- en buitenland voor het bekende vakantiegebied te interesseren.

Naar verwachting trekt Lascaux 4 straks 400.000 bezoekers per jaar.

In Lascaux 4 verwacht men straks ca. 400.000 bezoekers per jaar.

‘Net als in een echte grot’

Wat de bezoekers na de opening van Lascaux 4 in 2016 te wachten staat? De ontwerpers zelf zeggen: “De sfeer binnen is net als in een echte grot: donker, vochtig, met gedempte geluiden. Doel is om de bezoekers te laten genieten van schilderijen, in een omgeving die de sfeer heeft van een authentieke wijnkelder. Deze plek is vooral bedoeld voor nadenken, voor beschouwing. Ze komen de grot binnen in groepen van maximaal 30 mensen, in het hoogseizoen onder begeleiding van een gids. Eenmaal binnen is iedereen echter vrij om de tekeningen op zijn of haar manier te bekijken en deze unieke werkstukken tot zich te nemen.”

… ‘de sfeer binnen is net als in een echte grot: donker, vochtig, met gedempte geluiden’ …

Foto’s en video’s: met dank aan Conseil Général de la Dordogne, Snøhetta en Casson Mann.

Wandelen door Lascaux 4 wordt een bijzondere beleving.
Lascaux 4 komt even ten zuidoosten van Montignac, aan de voet van de heuvel waarin de ‘echte’ Lascaux-grot verborgen ligt.
Virtuele wandeling door Lascaux 4 (video).
Video van de bouwwerkzaamheden.