Fait maison-keurmerk voor ambachtelijk restaurant

Een zegel of logo met daarop een koekenpan met een dakje. Zo’n officieel keurmerk mogen restaurants in de Dordogne en de rest van Frankrijk dragen als er ambachtelijk wordt gekookt. Bezoekers zien dan in één oogopslag dat de gebruikte producten in het restaurant ‘huisgemaakt’ zijn (fait maison) en vooraf wezenlijk zijn bereid en bewerkt. 

Traditionele keuken ook in Dordogne niet langer vanzelfsprekend

De Franse overheid wil met het nieuwe ‘fait maison’-keurmerk de culinaire reputatie van het land zeker stellen. De veelgeprezen bewerkelijke Franse keuken is namelijk geen vanzelfsprekendheid meer, ook niet in Frankrijk.

Steeds meer restauranthouders kiezen voor gemak en eenvoud. Het ontdooien van ingevroren maaltijden in de magnetron is geen uitzondering, ook in de Dordogne. In 2013 biechtte ongeveer een derde van de ondervraagde Franse restauranthouders op gebruik te maken van kant-en-klare producten en ingrediënten.

Gelukkig vind je in de Périgord ook vele restaurants die nog wél ambachtelijk koken en heerlijke authentieke streekgerechten serveren, zoals blijkt uit het artikel ‘Proef de Dordogne: de 15 beste restaurants van 2015’

Als je het ‘Fait Maison’-logo ziet, weet je dat het restaurant ambachtelijk kookt.
Gelukkig koken ook veel restaurants in de Périgord nog wel ambachtelijk met heerlijke streekgerechten.

óók interessant:

óók interessant: