Michelin deelt 9 sterren uit in Dordogne

Dordogne telt anno 2019 negen restaurants met één ster. Voor genieten op twee- of drie-sterrenniveau moet je even reizen. Foto: Michelin/La Gentilhommière.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Langverwachte Michelin-ster voor restaurant ‘Un Parfum de Gourmandise’

In Dordogne blijft het aantal restaurants met 1 Michelin-ster ook in 2019 steken op negen. De belangrijkste verschuiving ten opzichte van 2018 is de langverwachte ster voor restaurant ‘Un Parfum de Gourmandise’ in Périgueux in de sterrenlijst. De Michelin-gids beloonde chefkok Sébastien Riou eindelijk met een ‘étoile’ voor zijn liefdevolle bereiding van streekproducten uit de Périgord.

> direct naar de overzichtskaart

Cyril Haberland opent eigen restaurant ‘L’Atelier’

‘Restaurant du Château’ van Château des Reynats (voorheen ‘L’Oison’) in Chancelade leverde zijn ster in na het vertrek van Cyril Haberland. De chef opende in Périgueux een eigen restaurant onder de naam ‘L’Atelier’, waar hij eenvoudigere, meer betaalbare gerechten bereidt. Onder culinaire leiding van Florian Grundeler hoopt Château des Reynats de Michelin-inspecteurs in 2020 weer een ster te ontlokken.

Sébastien Riou kookt nog steeds voor zeer schappelijke prijzen (foto: Un Parfum de Gourmandise).
Cyril Haberland opende zijn eigen restaurant ‘L’Atelier’ in Périgueux (foto: L’Atelier).

Schappelijke prijzen ondanks ster

Zoals gezegd kwam de promotie van ‘Un Parfum de Gourmandise’ niet uit de lucht vallen. Al in 2015 kreeg het restaurant een Bib Gourmand-predikaat voor de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding van de geserveerde gerechten. Ook mét een ster zijn de prijzen nog steeds uiterst schappelijk. Het duurste menu (zes gangen) kost € 66,-.

Met de promotie van Un Parfum de Gourmandise telt de hoofdstad nu twee sterrenrestaurants. ‘L’Essentiel’ bij de kathedraal is al jaren een vaste waarde in de sterrenlijst.

Voor twee sterren: naar Saint-Emilion

Twee- en driesterrenrestaurants kent Dordogne (nog) niet. Wie op vakantie in de Périgord per se op het allerhoogste Michelin-niveau wil lunchen of dieren, moet daar een flinke autorit voor over hebben. Het dichtsbijzijnde tweesterrenrestaurant is ‘Hostellerie de Plaisance’ in het betoverende wijnstadje Saint-Emilion bij Libourne.

Eén drie-sterrenrestaurant in heel west- en zuidwest Frankrijk

Voor drie-sterrengerechten kun je in Aquitaine (en eigenlijk heel westelijk en zuidwestelijk Frankrijk) alleen terecht bij ‘Les Prés d’Eugénie’ van Michel Guérard in Eugénie les Bains boven Pau. In totaal telt Frankrijk 26 restaurants in de hoogste Michelin-divisie.

De negen restaurants in Dordogne met 1 Michelin-ster zijn:

  • ‘Le Moulin d’Abbaye’ in Brantôme
  • ‘Le Moulin du Roc’ in Champagnac-de-Belair
  • ‘La Tour des Vents’ in Monbazillac
  • ‘Les Fesques’ in Monestier
  • ‘L’Essentiel’ in Périgueux
  • ‘Un Parfum de Gourmandise’ in Périgueux
  • ‘La Gentilhommière-Étincelles’ in Sainte-Sabine-Born (regio Bergerac)
  • ‘Le Grand Bleu in Sarlat-la-Canéda’
  • ‘Le Vieux Logis’ in Trémolat

Périgueux: ‘Un Parfum de Gourmandise’

Chef-kok Sébastien Riou
Prijsindicatie menu’s: € 26,- tot € 66,-
Maandag en dinsdag gesloten. Zondag alleen lunch.

Adres: 67 Cours Saint-Georges, 24000 Périgueux
Tel. +33 (0)5 53 53 46 33
unparfumdegourmandise.com

De Michelin-inspecteur:
“Sébastien Riou en Catell Kergadallan maken hun kennis en kunde, opgedaan in toprestaurants, volledig waar in hun eigen restaurant. Diep verbonden met de streekproducten van de Périgord zijn hun gerechten inspirerend fris en gedurfd. Bijna bedwelmend.”

Catell en Sébastien Riou van Un Parfum de Gourmanise (bekijk de video van SudOuest).
‘Inspirerend fris en gedurfd. Bijna bewelmend.’

Brantôme: ‘Le Moulin d’Abbaye’

Chef-kok Loic Lecoin
Prijsindicatie menu’s: € 55,- tot € 120,-
Geopend: 6 april tot 20 oktober
Maandag gesloten. Dinsdag alleen diner.

Adres: 1 Avenue Pierre de Bourdeilles, 24310 Brantôme
Tel . +33 (0)5 53 05 80 22
E-mail: reservation@moulin-abbaye.com
moulinabbaye.com

De Michelin-inspecteur:
“Eigentijdse edoch tijdloze charme. Luisterend naar het gekabbel van de Dronne, geniet u van een keuken die volledig past in haar omgeving. Geweldige producten (langoustines, duif), verwerkt met finesse, creativiteit en eerbied voor de seizoenen. Een mooi adres met een goede prijs-kwaliteitverhouding.”

Moulin d’Abbaye in Brantôme. Luisteren naar het gekabbel van de Dronne…
Chef-kok Loic Lecoin. ‘Geweldige producten, verwerkt met finesse.’

Champagnac-de-Belair: ‘Le Moulin du Roc’

Chef-kok Alain Gardillou
Prijsindicatie menu’s: € 49,- tot € 125,-
Dinsdag gesloten. Woensdag alleen diner.

Adres: Avenue Eugène Le Roy, 24530 Champagnac-de-Belair
Tel. +33 (0)5 53 02 86 00
moulinduroc.com

De Michelin-inspecteur:
“Dat je een ‘Roc’ kunt zijn en tegelijkertijd een verfijnde delicatesse, bewijst deze subtiele keuken met haar delicate en toch uitgesproken smaken. De mooie omgeving draagt belangrijk bij aan het plezier van het moment. Op weekdagen ook eenvoudigere lunchmenu’s op basis van gegrild vlees (Coutancie-rundvlees, gevogelte).”

‘De mooie omgeving draagt belangrijk bij aan het plezier van het moment.’
Subtiele keuken met delicate en toch uitgesproken smaken.

Monbazillac: ‘La Tour des Vents’

Chef-kok Damien Fagette
Prijsindicatie menu’s: € 40,- tot € 93,-
Maandag gesloten, dinsdag alleen diner

Adres: Le Moulin de Malfourat, 24240 Monbazillac
Tel. +31 (0)5 53 58 30 10
tourdesvents.com

De Michelin-inspecteur:
“Dit restaurant geeft voorrang aan kwaliteitsingrediënten, die door de chef-kok tot perfectie worden bereid en gekruid. Het modern ingerichte restaurant biedt, net als het terras, vrij uitzicht over de wijngaarden van Monbazillac. In de belendende bistro worden op weekdagen ook snelle, voordelige lunchmenu’s geserveerd.”

Vrij uitzicht over de wijngaarden van Monbazillac.
… tot perfectie bereid en gekruid.
Belvilla groot

Monestier: ‘Les Fresques – Domaine du Château des Vigiers’

Chef-kok Didier Casaguana
Prijsindicatie menu’s: € 45,- tot € 112,-
Maandag en zondag alleen diner. Woensdag gesloten.

Adres: Le Vigier, 24240 Monestier
Tel. +33 (0)5 53 61 50 00
vigiers.com

De Michelin-inspecteur:
“De klassieke, gezellige en elegante setting past goed bij de geraffineerde, geparfumeerde keuken, op basis van edele producten (truffels in het seizoen), begeleid door lokale wijnen, waaronder die van de eigen wijngaard.”

De klassieke, gezellige en elegante setting…
… past goed bij de geraffineerde, geparfumeerde keuken.

Périgueux: ‘L’Essentiel’

Chef-kok Eric Vidal
Prijsindicatie menu’s: € 31,- tot € 85,-
Maandag en zondag gesloten.

Adres: 8 Rue de la Clarté, 24000 Périgueux
Tel. +33 (0) 5 53 35 15 15
restaurant-perigueux.com

De Michelin-inspecteur:
“In dit familierestaurant naast de kathedraal is het product koning. En de chef-kok zijn briljante dienaar. Een explosie van smaken, versterkt door een uitgelezen selectie van wijnen per glas. Attente service bovendien.”

Hartje Périgueux, naast de kathedraal.
‘Een explosie van smaken.’

Sainte-Sabine-Born (Bergerac): ‘La Gentilhommière – restaurant Étincelles’

Chef-kok Vincent Lucas
Prijsindicatie menu’s: € 47,- tot € 117,-
Maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag: alleen diner.
Dinsdag en woensdag gesloten.
Zondag alleen lunch.

Adres: Le Bourg 24440, Sainte-Sabine-Born (regio Bergerac)
Tel. +33 (0)5 53 74 08 79
E-mail: accueil@gentilhommiere-etincelles.com
gentilhommiere-etincelles.com/

De Michelin-inspecteur:
“Een warm huis in Périgord-stijl, omringd door een tuin met majestueuze bomen. Reserveer uiterlijk een dag van tevoren, want de chef-kok verwerkt alleen verse producten. Zijn gerechten getuigen van een creativiteit waarvan de vonken recht doen aan de sprankelende naam van het restaurant. Themakamers: romantisch, oosters, de bergen.”

Een warm huis in Périgord-stijl, omringd door een tuin met majestueuze bomen.
‘… creativiteit waarvan de vonken recht doen aan de sprankelende naam van het restaurant.’ Foto: Michelin/La Gentilhommière.

Sarlat-la-Canéda: ‘Le Grand Blue’

Chef-kok Maxime Lebrun
Prijsindicatie menu’s: € 26,- tot € 130,-
Maandag gesloten. Dinsdag en woensdag alleen diner. Zondag alleen lunch.

Adres: 43 Avenue de la Gare, 24200 Sarlat-la-Canéda
Tel. +33 (0)5 53 31 08 48
E-mail: contact@legrandbleu.eu
legrandbleu.eu/

De Michelin-inspecteur:
“Na een carrière bij de ‘grote namen’ heeft Maxime Lebrun zijn liefde voor vakwerk, vrijgevigheid en inventiviteit bepaald niet verloren. Met zijn keuken zit hij goed op de tijdgeest; zeer verfijnd en volledig in de pas met de seizoenen. Aarzelt echter niet om de vaste waarden van het huis af te wisselen met inventievere bereidingen.”

Le Grand Bleu, even buiten het centrum van Sarlat (Google Maps).
Goed op de tijdgeest en in de pas met de seizoenen.

Trémolat: ‘Le Vieux Logis’

Chef-kok Vincent Arnould
Prijsindicatie menu’s: € 55,- tot € 120,-
Alle dagen lunch en diner.

Adres: Le Bourg, 24510 Trémolat
+33 (0)5 53 22 80 06
E-mail: vieuxlogis@relaischateaux.com
vieux-logis.com/

De Michelin-inspecteur:
“Vaste waarde in een klassieke, zeer charmante setting van steen en hout in een oude tabaksdrogerij. De chef-kok weet zijn producten te kiezen en effectief toe te passen. Voor de lunch beveelt hij op werkdagen een ‘Menu Tapas’ aan voor een schappelijke prijs. Gastronomie in beweging!”

Charmante setting van steen en hout in een oude tabaksdrogerij.
‘De chef-kok weet zijn producten te kiezen en effectief toe te passen.’

Bib Gourmand als betaalbaar alternatief

Een bezoek aan een sterrenrestaurant is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig vind je in de Périgord ook veel restaurants die uitstekende gerechten serveren voor een schappelijke prijs.

> Bib Gourmand-restaurants in Dordogne

Dordogne-Périgord: restaurant Bib Gourmand

Vind een sterrenrestaurant bij jou in de buurt: