Château d’Excideuil krijgt Nederlandse eigenaar

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Château d’Excideuil en zijn nieuwe eigenaar, Kapla-uitvinder Tom van der Bruggen.

Tom van der Bruggen koopt beroemd kasteel in Périgord Vert

Het monumentale Château d’Excideuil in het uiterste noordoosten van Dordogne is in handen gekomen van een Nederlander. Zakenman Tom van der Bruggen (1945), in de jaren ’80 de bedenker van het houten speelgoed-bouwsysteem Kapla, is sinds het voorjaar van 2015 de nieuwe eigenaar van het 13de-eeuwse kasteel in het gelijknamige plaatsje. Hij wil het monument openhouden voor publiek en er geregeld muzikale evenementen organiseren. 

Tom van der Bruggen demonstreert zijn Kapla bouwstenen tijdens een beurs in Nürnberg.
Het château torent hoog boven Excideuil uit.

Restaureerde eigenhandig kasteel in Aveyron

Tom van der Bruggen, van huis uit kunsthistoricus, staat te boek als een liefhebber van Franse kastelen. Op zijn 25ste verkocht hij zijn antiekwinkel in Leiden en kocht hij van de opbrengst een kasteelruïne in de Aveyron, die hij van 1970 tot 1986 eigenhandig restaureerde.

De geboren Hagenaar kwam op het idee van Kapla (Kabouter Plankjes) toen hij een maquette wilde maken om zijn restauratieplannen bij de autoriteiten te kunnen toelichten. Het systeem baseerde hij op de verhoudingen van de oude houten balken in het kasteel. Elk blokje is een balk in de verhoudingen 1:3:15. De afmetingen zijn steeds 11,8 bij 2,4 bij 0,8 cm (l x b x h). Met het wereldwijde succes van Kapla vergaarde de voormalige antiekhandelaar een fortuin. Hij woont tegenwoordig in Monaco.

Belvilla groot

Op slag verliefd tijdens bezoek aan Dordogne

Van der Bruggen werd naar eigen zeggen tijdens een bezoek aan de Périgord op slag verliefd op het majestueuze kasteel in Excideuil, dat sinds 6 januari 1927 een beschermd historisch monument is.

Een routebeschrijving naar het bouwwerk is bijna overbodig: wie over de D705 de kleine gemeente binnenrijdt, ziet Château d’Excideuil boven alles uittorenen.

Chateau Excideuil

Office du Tourisme d’Excideuil
1 Place du Château
24160 EXCIDEUIL

Tel. +33 (0)5 53 52 29 79
E-mail: tourisme@naturellementperigord.fr

www.naturellementperigord.fr