Musée Napoléon herdenkt Slag bij Waterloo

Musée Napoléon de la Pommerie in Cendrieux. De inzet toont het beroemde keizerlijke staatsieportret door Girodet, te zien in het museum.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Château de La Pommerie toont unieke collectie Napoléon-memorabilia

De tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo, op 18 juni 2015, heeft Napoléon Bonaparte (1769-1821) opnieuw breed onder de aandacht gebracht. Wereldwijd is uitgebreid stilgestaan bij het leven van de kleine keizer. Zo ook in de Dordogne, en wel in het Musée Napoléon de la Pommerie in Cendrieux, ten zuiden van Périgueux.

Kostums, beelden en schilderijen

De kleine gemeente kent sinds 1999 le Musée Napoléon de la Pommerie. Het museum is ondergebracht in Château de La Pommerie, eigendom van comte Baudouin-Napoléon de Witt en zijn vrouw Isabelle. De graaf is een verre nazaat van Jérôme Bonaparte (1784-1860). Tijdens het bewind van Napoléon werd deze jongste broer van de keizer in 1807 gekroond tot ‘koning van Westfalen’. Tijdens de Slag bij Waterloo was hij divisiegeneraal van de 6e divisie van het tweede korps van het Franse ‘Grande Armée’. 

Binnen de muren van het château vind je een bijzondere collectie kostuums, beelden en schilderijen van en over met name Napoleon en Jérome Bonaparte. Ook Napoleon III (1808-1873) krijgt de nodige aandacht.

150 historisch waardevolle objecten zijn opgenomen in het Inventaire Supplémentaire des Monuments Historiques (ISMH).
Deze steek droeg generaal Jérôme Bonaparte tijdens de slag bij Waterloo.

Schaakspellen met Napoleontische figuren

Van de meer dan 500 objecten staan er 150 geregistreerd als historisch waardevol, en als zodanig opgenomen in het Inventaire Supplémentaire des Monuments Historiques (ISMH). Na het bezoek aan het jongste verleden van Frankrijk kun je, heel modern, in de museumboetiek herinneringen aan je visite aanschaffen. Het aanbod varieert van boeken en handgeschilderde mokken tot schaakspellen met Napoleontische figuren als schaakstukken.
 
Kijk voor meer informatie en openingstijden op: www.musee-napoleon.fr

Comte Baudouin-Napoléon de Witt, nazaat van Jérôme Bonaparte, poseert met enkele leden van ‘Les Grenadiers d’Ile-de-France’.
Jérôme Bonaparte, geportretteerd als koning van Westfalen.
Belvilla groot

Musée Napoléon de la Pommerie
24380 CENDRIEUX
Tel. +33 5 53 03 24 03
info@musee-napoleon.fr
www.musee-napoleon.fr