Nederlandse bijen overwinteren in Dordogne

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Honderdduizenden bijen uit Nederland zitten er momenteel warmpjes bij in de Dordogne. Op initiatief van imker Leo Gensen uit Wijk bij Duurstede overwinteren ze in de Périgord bij een kennis in Mauzac-et-Grand-Castang, ten oosten van Bergerac. Een unieke operatie die, als alles goed verloopt, de komende jaren navolging zal vinden.

Te klein om de winter te overleven

Leo Gensen (52) is eigenaar van imkerij/winkel de Werkbij in Rhenen en verhuurt in eigen land onder meer bijenvolken voor bestuiving. Deze kleine volken, zo’n 2000 stuks, komen aan het eind van de zomer na hun arbeid weer bij hem terug. En dat is eerlijk gezegd een probleem.”Ze zijn eigenlijk te klein om in Nederland in de winter te overleven. Een optie is samenvoegen tot een groter volk, dat een grotere overlevingskans heeft. Maar dan heb ik een ander probleem. Elk volk kan niet meer dan één eigen koningin hebben, dus in dat geval word ik gedwongen enkele koninginnetjes, bij wijze van spreken, de nek om te draaien. En die zijn voor ons imkers juist zo waardevol. Dus dat is balen.”

Elk volk kan niet meer dan één koningin hebben.

Bevriende imker in Dordogne biedt uitkomst

Jan Jansen, een kennis uit de imkerij, bood uitkomst. Deze hobby-imker heeft al 10 jaar een woning in Mauzac-et-Grand-Castang. Sinds zijn vervroegde pensionering, enkele jaren geleden, woont hij permanent in de gemeente aan de rivier de Dordogne. En daar laat Gensen voor het eerst honderdduizenden van zijn bijen overwinteren. ,,Waarom daar? De temperatuur is er prima, evenals de locatie. Maar nog belangrijker: Jan Jansen is in de buurt om alles permanent in de gaten te houden. Blijven de bijen gezond, hebben ze voldoende voeding? Zo niet, dan kan hij ingrijpen.”

Leo Gensen heeft in september met een pick-uptruck zijn waardevolle lading naar het zuiden van Frankrijk gereden. Eind februari, begin maart haalt hij zijn waar weer op, klaar voor een nieuw bestuivingsseizoen in Nederlandse kassen.

Belvilla groot